Waarom krijg je 2 energielabels bij je koelkast?

Sinds 1 maart 2021 hebben koelkasten een nieuw energielabel vanuit de Europese Unie. Deze loopt van A tot en met klasse G. Alle klassen boven de A, bijvoorbeeld A+++, vallen hierdoor weg. Bij de overgangsfase kan het zijn dat je het nieuwe label samen met het oude label krijgt. Maar waarom is er een nieuw energielabel en wat verandert er precies? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en je informeren over de vernieuwde opmaak van het energielabel.

Waarom een nieuw label?

Het nieuwe energielabel is een initiatief van de Europese Unie om zowel fabrikanten als consumenten aan te moedigen om energiezuinigere keuzes te maken. Door strengere eisen te stellen aan het testproces, wordt het onderscheid tussen verschillende energieklassen duidelijker. Het nieuwe label heeft als doel om consumenten beter inzicht te geven in de energie-efficiëntie van koelkasten en stimuleert fabrikanten om energiezuinigere apparaten te ontwikkelen.

Veranderingen in het nieuwe label

Het belangrijkste verschil tussen het oude en het nieuwe energielabel is de verandering in de energieklasse. Het nieuwe label loopt van G tot en met A, waarbij G de minst energiezuinige klasse is en A de meest energiezuinige klasse. Hierdoor vallen de hogere energieklassen zoals A+++ weg. De nieuwe energieklassen zijn gebaseerd op strengere eisen en houden rekening met factoren zoals het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur, het aantal compartimenten en de grootte ervan. Dit zorgt voor een nauwkeuriger beeld van de energiezuinigheid van een koelkast.

2 energielabels bij je koelkast

Het hebben van twee energielabels bij een koelkast is het resultaat van een overgangsfase tussen het oude en het nieuwe energielabelsysteem. Het oude energielabelsysteem gebruikte klassen zoals A+++, A++, A+ en A om de energie-efficiëntie van een apparaat aan te geven. Echter, met de introductie van het nieuwe energielabelsysteem is er een verschuiving geweest naar een meer gedetailleerde en nauwkeurige weergave van de energie-efficiëntie.

blank

Betekenis van het energielabel

Het nieuwe energielabel heeft niet alleen een andere opmaak, maar bevat ook nieuwe informatie. Rechts bovenin het label bevindt zich een QR-code waarmee je toegang hebt tot de technische specificaties van de Europese Unie. Daarnaast zijn er nieuwe pictogrammen toegevoegd en wordt het geluidsniveau van de koelkast in klassen weergegeven. Deze vernieuwingen maken het label informatiever en gemakkelijker te begrijpen voor consumenten.

Lees meer over het nieuwe energielabel

blank

Wat bespaar je met een nieuwe koelkast aan energie?

Een energiezuinige koelkast kan aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik van je oude koelkast en het energieverbruik van de nieuwe koelkast. Over het algemeen geldt dat koelkasten met een hogere energie-efficiëntieklasse minder energie verbruiken en dus kosten besparen. Het nieuwe energielabel helpt consumenten bij het maken van een geïnformeerde keuze en stelt hen in staat om bewust te kiezen voor een energiezuinige koelkast die op de lange termijn kosten bespaart.

blank

Veelgestelde vragen

Waarom hebben koelkasten 2 energielabels?

Koelkasten hebben twee energielabels vanwege een overgangsfase tussen het oude en het nieuwe energielabelsysteem. Sinds 1 maart 2021 is er een nieuw energielabel geïntroduceerd met strengere eisen en een vernieuwde opmaak. Tijdens de overgangsperiode kan het voorkomen dat koelkasten zowel het nieuwe als het oude label krijgen.

Wat betekenen de energielabels op een koelkast?

De energielabels op een koelkast geven informatie over de energie-efficiëntie van het apparaat. Ze laten zien hoe zuinig een koelkast is in vergelijking met andere modellen. Het nieuwe energielabel loopt van G tot en met A, waarbij A de meest energiezuinige klasse is. Hoe hoger de energieklasse, hoe minder energie de koelkast verbruikt.

Hoe worden de energie-efficiëntieklassen bepaald?

De energie-efficiëntieklassen worden bepaald aan de hand van gestandaardiseerde testprocedures. Deze testen meten het energieverbruik van de koelkast onder verschillende omstandigheden, zoals de werking, kamertemperatuur en compartimenten. Op basis van de testresultaten wordt de energieklasse van de koelkast bepaald.

Is het ene energielabel beter dan het andere?

Over het algemeen geldt dat een hogere energieklasse beter is, omdat dit aangeeft dat de koelkast energiezuiniger is. Het nieuwe energielabelsysteem met de klassen G tot en met A biedt een nauwkeuriger onderscheid tussen energie-efficiëntie dan het oude systeem. Het is dus raadzaam om te kiezen voor een koelkast met een hogere energieklasse.

Moet ik rekening houden met energielabels bij het kopen van een koelkast?

Ja, het is verstandig om rekening te houden met de energielabels bij het kopen van een koelkast. Door te kiezen voor een energiezuinige koelkast met een hogere energieklasse, kun je besparen op je energierekening en bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Het energielabel biedt waardevolle informatie om een geïnformeerde keuze te maken.

Veelgestelde vragen faq