Wat verbruikt een koelkast aan energie?

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Een koelkast is een essentieel huishoudelijk apparaat dat helpt bij het vers houden van voedsel en het voorkomen van voedselverspilling. Het energieverbruik van een koelkast is echter een belangrijke overweging, zowel voor onze elektriciteitsrekening als voor het milieu. In dit artikel zullen we het energieverbruik van koelkasten onderzoeken en praktische tips geven om energie te besparen. Maar laten we eerst antwoord geven op de vraag: “Wat verbruikt een koelkast?”

Berekening energiekosten

Maar wat verbruikt een koelkast nu echt? Om de energiekosten van een koelkast te berekenen, kun je gebruikmaken van het energieverbruik dat op het energielabel staat vermeld. Het energieverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per jaar en geeft het gemiddelde stroomverbruik van de koelkast weer. Door dit getal te vermenigvuldigen met de energieprijs per kilowattuur, kun je een schatting maken van de jaarlijkse energiekosten. Om deze energiekosten te bereken, gaan we ervan uit dat het energietarief €0,40 per kilowattuur is.

Stroomverbruik Amerikaanse koelkast

Gemiddeld verbruik per jaarEnergiekosten per jaarEnergiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)
C225 kWh€ 90,-€ 1.080,-
D269 kWh€ 108,-€ 810,-
E337 kWh€ 135,-€ 405,-
F406 kWh€ 162,-€ 0,-

Zuinige Amerikaanse koelkast: bespaar € 855,-

Kies voor een energiezuinige optie en bespaar maar liefst € 1.080,- op je energiekosten met een Amerikaanse koelkast. Vanwege de grotere omvang verbruikt een Amerikaanse koelkast over het algemeen meer energie dan andere modellen. Momenteel is energielabel C de meest energiezuinige keuze voor dit type koelkasten. Hoewel een C-label nog steeds een aanzienlijk energieverbruik heeft, kun je met deze keuze € 1.080,- besparen in vergelijking met een koelkast met energielabel F.

blank

Stroomverbruik koel-vriescombinatie

Gemiddeld verbruik per jaarEnergiekosten per jaarEnergiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)
A109 kWh€ 44,-€ 855,-
B129 kWh€ 52,-€ 735,-
C157 kWh€ 63,-€ 570,-
D194 kWh€ 78,-€ 345,-
E229 kWh€ 92,-€ 135,-
F253 kWh€ 101,-€ 0,-

Energiezuinige koel vriescombinatie: bespaar € 855,-

Bespaar op je energierekening en draag bij aan het milieu met een energiezuinige koel-vriescombinatie. Een koel-vriescombinatie met energieklasse A is een uitstekende keuze als het gaat om energie-efficiëntie. Met dit energielabel kun je over de levensduur van de koel-vriescombinatie maar liefst € 855,- besparen op energiekosten in vergelijking met een model met energieklasse F.

blank

Stroomverbruik tafelmodel

Gemiddeld verbruik per jaarEnergiekosten per jaarEnergiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)
D103 kWh€ 41,-€ 122,-
E118 kWh€ 47,-€ 105,-
F136 kWh€ 54,-€ 0,-

Zuinige tafelmodel koelkast: bespaar € 122,-

Bespaar op energiekosten en verminder je ecologische impact met een energiezuinig tafelmodel koelkast. Momenteel is energieklasse D het hoogste energielabel voor tafelmodel koelkasten. Door te kiezen voor een tafelmodel koelkast met energieklasse D in plaats van energieklasse F, kun je maar liefst € 122,- besparen op energiekosten over een periode van 15 jaar.

blank

Stroomverbruik koelkast kastmodel

Gemiddeld verbruik per jaarEnergiekosten per jaarEnergiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)
D113 kWh€ 45,-€ 165,-
E130 kWh€ 52,-€ 60,-
F139 kWh€ 56,-€ 0,-

Zuinige koelkast kastmodel: bespaar € 165,-

Kies voor energie-efficiëntie en bespaar op je energiekosten met een 1-deurs koelkast. Als je kiest voor een 1-deurs koelkast met energieklasse D in plaats van energieklasse F, kun je maar liefst € 165,- besparen op je energierekening.

blank

Tips om energie te besparen met een koelkast:

  1. Plaats de koelkast op een koele plek, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen zoals ovens en vaatwassers.
  2. Zorg ervoor dat de koelkastdeur goed sluit en er geen kieren of scheuren zijn.
  3. Ontdooi de koelkast regelmatig om ijsvorming te voorkomen, omdat dit het energieverbruik verhoogt.
  4. Houd de temperatuur van de koelkast tussen de 3 en 5 graden Celsius en de vriezer op -18 graden Celsius.
  5. Vul de koelkast niet te vol, zodat de lucht kan circuleren en de koeling efficiënt kan werken.
  6. Laat warm voedsel eerst afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst, om onnodig energieverbruik te voorkomen.
  7. Controleer de rubberen afdichtingen van de deur regelmatig en vervang ze indien nodig.
  8. Schakel de koelkast uit tijdens lange vakanties of periodes van afwezigheid.
blank

Duurzaamheid van koelkasten

Naast het energieverbruik is het ook belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid van koelkasten. Koelkasten bevatten koelmiddelen en andere componenten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze niet op de juiste manier worden afgevoerd. Let bij de aanschaf van een nieuwe koelkast op het energielabel en zoek naar modellen die gebruik maken van milieuvriendelijke koelmiddelen. Daarnaast is het belangrijk om oude koelkasten op een verantwoorde manier te laten recyclen.

blank

Veelgestelde vragen

Hoeveel energie verbruikt een koelkast gemiddeld?

Een koelkast verbruikt gemiddeld tussen de 70 en 390 kilowattuur (kWh) per jaar. Het exacte verbruik hangt af van factoren zoals de grootte van de koelkast, het energielabel en het model.

Wat is het verschil tussen energieklassen bij koelkasten?

Energieklassen geven de energie-efficiëntie van een koelkast aan. Ze variëren van A (zeer energiezuinig) tot F (niet energiezuinig). Hoe hoger de energieklasse, hoe minder stroom de koelkast verbruikt.

Hoe kan ik de energiekosten van mijn koelkast berekenen?

Op het energielabel van de koelkast staat het gemiddelde energieverbruik in kilowattuur (kWh) per jaar vermeld. Je kunt dit vermenigvuldigen met de energieprijs per kWh (bijvoorbeeld € 0,40) om de geschatte energiekosten per jaar te berekenen.

Wat zijn de voordelen van een energiezuinige koelkast?

Een energiezuinige koelkast bespaart niet alleen geld op je energierekening, maar draagt ook bij aan een duurzamere leefomgeving. Door te kiezen voor een koelkast met een hogere energieklasse, verminder je je energieverbruik en de belasting van het milieu.

Is het de moeite waard om een oudere koelkast te vervangen door een energiezuiniger model?

Ja, het vervangen van een oudere koelkast door een energiezuiniger model kan aanzienlijke besparingen opleveren. Oudere koelkasten zijn over het algemeen minder energie-efficiënt en verbruiken meer stroom. Door te upgraden naar een energiezuiniger model kun je de energiekosten verlagen.

Veelgestelde vragen faq