Hoe los je ijsvorming in het koelgedeelte op?

Ijsvorming in het koelgedeelte van je koelkast is een veelvoorkomend probleem. Het kan de werking van de koelkast beïnvloeden, het energieverbruik verhogen en zelfs leiden tot het sneller bederven van etenswaren. Hier zijn enkele tips om ijsvorming in het koelgedeelte tegen te gaan.

Oorzaken van ijsvorming in de koelkast

Heb je last van een ijslaag in het koelgedeelte, dan is er waarschijnlijk iets niet helemaal goed met je koelkast of de koelkast gewoontes. veelvoorkomende problemen hebben te maken met de omgeving waar de koelkast staat of bijvoorbeeld de koeltemperatuur. Probeer de volgende 6 tips eens uit om snel van ijsvorming af te komen.

6 tips tegen ijsvorming

Tip 1: Controleer de omgevingstemperatuur

De omgevingstemperatuur waar de koelkast staat, speelt een belangrijke rol bij ijsvorming. Als het te warm is, moet de compressor langer draaien om de koelkast koel te houden. Hierdoor blijft de verdamper, die zich op de achterwand bevindt, langer koud, wat kan leiden tot ijsvorming. Zorg ervoor dat de koelkast niet in direct zonlicht staat of naast een warmtebron zoals een radiator. De ideale omgevingstemperatuur voor een koelkast is tussen de 16°C en 32°C.

Omgeving koelkast

Tip 2: Controleer de temperatuurinstelling

Een te lage temperatuurinstelling in de koelkast kan ook ijsvorming veroorzaken. De koude lucht in de koelkast kan dan minder vocht vasthouden, waardoor er meer condensatie op de achterwand ontstaat. De aanbevolen temperatuur voor de koelruimte is ongeveer 4°C.

Koeltemperatuur

Tip 3: Open de deur niet te vaak en laat restjes afkoelen

Elke keer dat je de deur van de koelkast opent, stroomt er warme lucht naar binnen. Als je de deur te vaak of te lang openlaat, stijgt de temperatuur in de koelkast, waardoor de compressor langer moet draaien om de gewenste temperatuur te bereiken. Laat ook warme restjes eerst goed afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Warme gerechten zorgen voor extra vocht in de koelkast, wat kan leiden tot condensatie en ijsvorming.

Restjes afkoelen

Tip 4: Controleer de deurrubbers

Versleten of beschadigde deurrubbers kunnen ervoor zorgen dat warme lucht gemakkelijk in de koelkast komt. Controleer de rubbers op slijtageplekken en vervang ze indien nodig. Je kunt ook een zaklamp in de koelkast leggen en kijken of er licht door de rubbers schijnt als de deur gesloten is.

Deurrubbers vervangen

Tip 5: Zorg voor voldoende ventilatieruimte

Voor een goede luchtcirculatie rond de koelkast is het belangrijk om minimaal 5 centimeter ruimte vrij te houden aan de zijkanten en achterkant. Controleer de handleiding voor de aanbevolen afstand.

Ventilatieruimte

Tip 6: Stof de condensor af

De condensor is een belangrijk onderdeel van het koelsysteem. Als deze verstopt raakt met stof en vuil, kan de koelkast minder efficiënt werken, wat kan leiden tot ijsvorming. Stof de condensor daarom regelmatig af volgens de instructies in de handleiding.

Condensor stofvrij maken