Hoe maak je je koelkast klaar voor je vakantie?

Wanneer je op vakantie gaat, wil je natuurlijk niet thuiskomen in een huis met nare geurtjes en bedorven etenswaren. Het is daarom belangrijk om je koelkast goed voor te bereiden voordat je vertrekt. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding om je koelkast klaar te maken voor je vakantie.

Stap 1: Maak een plan

Begin ruim van tevoren met het opmaken van de etenswaren in je koelkast. Probeer een week voor vertrek geen nieuwe boodschappen meer te doen en gebruik de boodschappen die je nog hebt. Dit voorkomt voedselverspilling en zorgt ervoor dat je koelkast bijna leeg is tegen de tijd dat je vertrekt.

Controleer de datum

Stap 2: Maak je koelkast leeg

Voor een korte vakantie van een week tot tien dagen kun je de koelkast aan laten staan, maar zorg ervoor dat je alle bederfelijke etenswaren en producten die bijna over de datum zijn weggooit. Ga je langer dan een maand weg? Dan is het verstandig om de koelkast helemaal leeg te maken.

Koelkast legen

Stap 3: Ontdooi het vriesgedeelte

Als je koelkast een vriesvak heeft, is het belangrijk om dit ook te ontdooien. Schakel de koelkast uit en haal de stekker uit het stopcontact. Haal alle producten uit het vriesvak en zodra al het ijs eruit is ga je door naar de volgende stap.

Hoe ontdooi je je vriezer?
Vriezer ontdooien

Stap 4: Schoonmaken van de koelkast

Nu je koelkast helemaal leeg is, is het een goed moment om deze ook grondig schoon te maken. Dit voorkomt dat je terugkomt in een vieze en plakkerige koelkast. Maak deze schoon met een sopje van neutrale zeep of allesreiniger en lauwwarm water. Je kunt voor de binnenkant ook een koelkastreiniger gebruiken.

Hoe maak je een koelkast schoon?
Maak een sopje

Extra tips

Veel moderne koelkasten hebben een vakantiemodus. Deze functie schakelt de koeler uit en laat de vriezer aan. Dit is handig als je langer weggaat, omdat je dan alleen de bederfelijke boodschappen hoeft te verwijderen en de rest in de vriezer kunt bewaren.

Vakantiemodus aanzetten