Koelkast maakt geluid

Koelkast maakt geluid of bromt

Een koelkast is een onmisbaar apparaat in elke keuken. Het houdt ons eten en drinken vers en koel, en speelt daarmee een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Je koelkast maakt geluid en kan erg vervelend zijn, wat kan leiden tot irritatie en verstoring van de rust in huis. In dit artikel zullen we ingaan op de mogelijke oorzaken van het geluid van de koelkast en oplossingen bieden om een stille koelkast te krijgen. Zo kun je weer genieten van een rustige en goed functionerende koelkast in je keuken.

Soorten geluiden en hun oorzaken

Een koelkast kan verschillende soorten geluiden maken, elk met hun eigen oorzaak. Hieronder staan enkele veelvoorkomende soorten geluiden en hun mogelijke oorzaken:

  • Brommend geluid: Dit geluid wordt meestal veroorzaakt door de compressor die het koelmiddel door het koelsysteem pompt. Het kan ook komen door een versleten of beschadigde compressor.
  • Rammelend of klapperend geluid: Dit geluid kan worden veroorzaakt door onderdelen die los zitten of versleten zijn, zoals de ventilator of de condensor. Het kan ook komen doordat objecten in de koelkast rammelen.
  • Sissend of sputterend geluid: Dit geluid wordt vaak veroorzaakt door het koelmiddel dat door de leidingen stroomt. Het kan ook komen door een lekkage in het koelsysteem.
  • Klikkend geluid: Dit geluid kan worden veroorzaakt door de relais die de compressor van stroom voorzien. Het kan ook komen doordat de relais beschadigd of versleten zijn.
  • Bonkend geluid: Dit geluid kan worden veroorzaakt doordat de compressor in- en uitschakelt. Het kan ook komen doordat de koelkast op een ongelijke ondergrond staat.

Het is belangrijk om het soort geluid en de oorzaak ervan vast te stellen om het probleem op te lossen en verdere eventuele schade aan de koelkast te voorkomen.

Koelkast maakt geluid in 5 stappen oplossen

Als je koelkast ineens meer lawaai maakt en je er last van hebt, dan kunnen de onderstaande tips je helpen om het probleem op te lossen:

  • Tip 1. Maak de koelkast schoon
  • Tip 2. Controleer of de koelkast waterpas staat
  • Tip 3. Zet de koelkast op de juiste plek
  • Tip 4. Vul je koelkast met afgekoeld eten
  • Tip 5. Houd 5 centimeter afstand van de muren

Tip 1: maak de koelkast schoon

Als er stof op de condensor van de koelkast zit, kan dit de warmteafgifte belemmeren en leiden dat de Koelkast maakt geluid. Maak de condensor daarom regelmatig stofvrij door de leidingen voorzichtig schoon te maken met een zachte borstel of doek.

Tip 2: controleer of de koelkast waterpas staat

Een ongelijke ondergrond kan leiden tot bonkende of trillende geluiden van de koelkast. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om te controleren of de koelkast waterpas staat. Verstel indien nodig de hoogte van de poten, zodat de koelkast op een recht komt te staat. Daarnaast is het raadzaam om te kijken of er voorwerpen tegen de leidingen aan de achterkant van de koelkast zitten en deze eventueel te verwijderen.

Tip 3: zet de koelkast op de juiste plek

Het is belangrijk om de koelkast op de juiste plek te zetten. Dit betekent dat je de koelkast moet plaatsen in een ruimte die geschikt is voor de klimaatklasse van het apparaat. De omgevingstemperatuur moet niet te warm, te koud of te vochtig zijn. Zorg er ook voor dat de koelkast niet in direct zonlicht staat of naast een warmtebron, zoals een oven of radiator. Op deze manier voorkom je dat de koelkast extra moeite moet doen om te koelen, wat kan leiden tot meer geluid.

Tip 4: vul je koelkast met afgekoeld eten

Een handige tip om het geluid van je koelkast te verminderen, is om de koelkast te vullen met koud eten. Plaats zoveel mogelijk al afgekoelde boodschappen in de koelkast. Laat bijvoorbeeld restjes van soep, pasta of rijst eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Op deze manier voorkom je dat de koelkast opwarmt en extra moeite moet doen om de juiste temperatuur te behouden, wat leidt tot meer geluid.

Tip 5: houd 5 centimeter afstand van de muren

Om de koelkast optimaal te laten koelen en minder geluid te laten maken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de koelkast zijn warmte kwijt kan. Dit kan door minstens 5 centimeter vrij te houden aan de zijkanten en achterkant van de koelkast. In de handleiding van de koelkast is te vinden wat de aangeraden afstand hiervoor is.

Andere oplossingen

Er zijn nog andere oplossingen die het lawaai van de koelkast kunnen verminderen, zoals het plaatsen van een demper tussen de koelkast en de ondergrond, het verminderen van het aantal objecten in de koelkast en het verminderen van de temperatuurinstellingen.