Hoe ontdooi je een koelkast?

Het ontdooien van een koelkast is een belangrijke taak die ervoor zorgt dat je koelkast efficiënt blijft werken en je boodschappen langer vers blijft. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen je koelkast veilig en effectief te ontdooien.

Wanneer moet je ontdooien?

De meeste moderne koelkasten hebben een no-frost functie die ijsvorming tegengaat. Ontdooien is dan meestal niet nodig. Check de handleiding van je koelkast om te zien of die een no-frost functie heeft. Heeft je koelkast geen no-frost functie, dan is het raadzaam om te ontdooien wanneer er meer dan een aantal milliliter ijs is op de wanden of in de lades.

Wist je dat je energieverbruik met 10% toeneemt voor elke 2 millimeter ijs in je koelkast? Ontdooi je je koelkast regelmatig, dan bespaar je al snel een aantal tientjes per jaar op je energierekening!

Benodigdheden

  • Handdoeken
  • Pan of bak met heet water
  • Houten spatel of plastic ijskrabber
  • Spons of doekjes
  • Koelbox of koeltassen (voor tijdelijk bewaren van je etenswaren)
Koelkast open

Stap 1: Schakel de koelkast uit

Voordat je begint, schakel je de koelkast uit. Dit doe je door de uitknop in te drukken of de stekker uit het stopcontact te halen. Dit zorgt ervoor dat het apparaat niet meer onder stroom staat en veilig is om mee te werken.

Koelkast aan/uitknop

Stap 2: Haal de koelkast leeg

Verwijder alle etenswaren uit de koelkast. Bewaar bederfelijke items tijdelijk in een koelbox, koeltas of een andere koelkast. Als het buiten koud genoeg is, kun je sommige items ook tijdelijk buiten bewaren.

Lege koelkast

Stap 3: Ontdooi het vriesvak

Leg een handdoek in het vriesvak om het smeltwater op te vangen. Plaats ook een handdoek op de vloer om eventueel dooiwater op te vangen. Open de condenswaterafvoer als je koelkast die heeft.

Leeg vriesvak

Stap 4: Versnel het ontdooiproces

Om het ontdooien te versnellen, kun je een pan of bak met heet water op een onderzetter in de koelkast plaatsen en de deur sluiten. Dit helpt het ijs sneller te smelten. Gebruik een houten spatel of een plastic ijskrabber om grote stukken ijs voorzichtig los te maken. Gebruik nooit metalen voorwerpen, omdat deze de koelelementen kunnen beschadigen. Je kunt ook nog een speciale ontdooispray gebruiken als je helemaal snel klaar wil zijn.

Ijs loshalen van vriesvak

Stap 5: Verwijder het smeltwater

Verwijder het smeltwater dat je hebt opgevangen. Gebruik een spons om eventueel achtergebleven water op de bodem van de koelkast op te nemen. Zorg ervoor dat de koelkast helemaal droog is voordat je hem weer inschakelt.

Vriesvak schoonmaken met doek

Stap 6: Zet de koelkast weer aan

Als je klaar bent met het ontdooien en schoonmaken, sluit je de condensafvoer en steek je de stekker weer in het stopcontact. Schakel de koelkast weer in en wacht tot hij op de juiste temperatuur is voordat je de etenswaren terugplaatst.

Stel de juiste temperatuur weer in

Tips voor het onderhoud van je koelkast

  • Regelmatig ontdooien: Ontdooi je koelkast regelmatig om ijsvorming te voorkomen en de efficiëntie te behouden.
  • Temperatuur controleren: Zorg ervoor dat de temperatuur in je koelkast tussen de 3 en 5 graden Celsius ligt voor optimale prestaties.
  • Schoonmaken: Maak je koelkast regelmatig schoon om schimmel en bacteriën te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je koelkast efficiënt blijft werken en je etenswaren langer vers blijft. Veel succes met het ontdooien van je koelkast!