Hoe maak je een koelkast schoon?

Het schoonmaken van je koelkast is een belangrijke taak die niet alleen zorgt voor een hygiënische omgeving voor je voedsel, maar ook helpt om energie te besparen en de levensduur van je koelkast te verlengen. Hier is een stapsgewijze handleiding om je koelkast grondig en efficiënt schoon te maken.

Aan de slag met je koelkast schoonmaken

Trek de stekker van de koelkast uit het stopcontact of zet de koelkast uit voordat je begint. Dit voorkomt dat je persongeluk de koelkast beschadigd tijdens het schoonmaken.

Benodigdheden

  • Afwasmiddel of milde allesreiniger
  • Microvezeldoekjes
  • Schone, droge theedoeken
  • Emmer met warm water
  • Stofzuiger of zachte borstel
  • Satéprikker of wattenstaafje
  • Koelbox of koeltassen (voor tijdelijk bewaren van voedsel)
Schoonmaken koelkast

Stap 1: Haal de koelkast leeg

Haal alle etenswaren uit de koelkast. Bewaar bederfelijke producten tijdelijk in een koelbox of koeltas met koelelementen. In de winter kun je ze ook buiten zetten als het koud genoeg is. Zorg ook dat je alle losse elementen, zoals groentelades, flessenrekken en plateaus uit de koelkast haalt voordat je begint.

Koelkast expert haalt koelkast leeg

Stap 2: Maak een sopje

Maak een sopje van warm water en een scheut afwasmiddel of milde allesreiniger. Gebruik geen schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel, omdat deze het interieur van de koelkast kunnen beschadigen.

Koelkast met schoonmaakemmer

Stap 3: Maak de binnenkant schoon

Neem de binnenkant van de koelkast af met een microvezeldoekje en het sopje. Vergeet niet de deur, rekken, laden en deurrubbers schoon te maken. Droog alles af met een schone, droge theedoek.

Met een vochtige doek de binnenkant van de koelkast schoonmaken

Stap 4: Maak de waterafvoer schoon

Controleer de waterafvoer onderin de koelkast. Als deze verstopt is, gebruik dan een satéprikker of wattenstaafje om de verstopping te verwijderen. Dit voorkomt dat er water onderin de koelkast blijft staan.

Waterafvoer in koelkast

Stap 5: Maak de buitenkant schoon

Neem de buitenkant van de koelkast af met een vochtige doek en het sopje. Droog de buitenkant af met een schone doek. Vergeet niet het ventilatierooster aan de achterkant van de koelkast schoon te maken met een stofzuiger of zachte borstel. Dit helpt om het energieverbruik te verminderen.

Buitenkanst koelkast

Stap 6: Zet alles terug

Plaats de losse onderdelen terug in de koelkast en zet de etenswaren weer op hun plek. Controleer de houdbaarheidsdata van de producten en gooi alles weg wat over de datum is. Stop de stekker weer in het stopcontact en zet de koelkast aan.

Koelkast indelen

Tips voor een blijvend schone koelkast

  • Maak de groentelade wekelijks schoon om zand en vuil te verwijderen.
  • Controleer de onderkant van borden en bakjes voordat je ze in de koelkast zet om kringen en vetvlekken te voorkomen.
  • Maak de koelkast minimaal vier keer per jaar grondig schoon om bacteriën en schimmels geen kans te geven.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je koelkast schoon, fris en energiezuinig blijft. Een schone koelkast draagt bij aan een gezondere leefomgeving en helpt je voedsel langer vers te houden.

Review specialist koelkast expert

Nog meer advies over je koelkast?

Lees dan hieronder nog meer over tips en het onderhouden van je (nieuwe) koelkast.

Top 5 tips: energie besparen met je koelkast Hulp na aankoop van een koelkast Hoe ontdooi je je koelkast?