Top 5 tips: energie besparen met je koelkast

Een koelkast is een onmisbaar apparaat in elk huishouden, maar het verbruikt ook veel energie. Door enkele eenvoudige maatregelen te nemen, kun je echter flink besparen op je energierekening. Hier zijn de top 5 tips om energie te besparen met je koelkast:

Tip 1: Geef je koelkast de ruimte

Plaats je koelkast op een koele plek, uit de buurt van warmtebronnen zoals de oven of direct zonlicht. Zorg voor minimaal 10 cm ruimte tussen de achterkant van de koelkast en de muur voor een goede luchtcirculatie. Hierdoor kan de koelkast gemakkelijker warmte afgeven en hoeft hij minder hard te werken om de juiste temperatuur te behouden.

5 cm ruimte rondom de koelkast

Tip 2: Ontdooi de vriesruimte regelmatig

Een dikke laag ijs in de vriezer isoleert slecht, waardoor de koelkast harder moet werken om de gewenste temperatuur te behouden. Ontdooi de vriesruimte daarom regelmatig om energie te besparen.

Hoe ontdooi je je vriezer?
Vriezer ontdooien

Tip 3: Zet de koelkast uit wanneer je hem niet gebruikt

Ga je voor langere tijd op vakantie? Zet de koelkast dan uit en maak hem leeg. Een lege koelkast verspilt onnodig energie.

Koelkast uitzetten

Tip 4: Plaats geen warm eten in de koelkast

Laat warm eten eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast plaatst. Warm eten dwingt de koelkast harder te werken om de temperatuur op peil te houden, wat resulteert in meer energieverbruik.

Kliekjes laten afkoelen

Tip 5: Controleer de deurafdichting

Een slechte afdichting van de koelkastdeur kan leiden tot energieverlies doordat koude lucht ontsnapt. Controleer de afdichting en scharnieren van de deur regelmatig en vervang deze indien nodig.

Door deze tips in acht te nemen, kun je flink besparen op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu. Bovendien gaat een goed onderhouden koelkast langer mee.

Deurafdichting controleren