Tips om je boodschappen lang in de koelkast te bewaren

Het bewaren van boodschappen in de koelkast is essentieel om voedselverspilling te voorkomen en de kwaliteit van je eten te behouden. Hier zijn enkele handige tips om je boodschappen langer vers te houden in de koelkast.

Tip 1: Stel de Koelkast in op 4°C

De ideale temperatuur voor je koelkast is 4°C. Bij deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels nauwelijks, waardoor je voedsel minder snel bederft. Een lagere temperatuur kost onnodig veel energie, terwijl een hogere temperatuur je eten niet lang genoeg goed houdt.

Gebruik een koelkastthermometer om de temperatuur op verschillende plekken in de koelkast te meten. Dit helpt je om te zorgen dat de temperatuur overal gelijkmatig is.

Koelkast temperatuur

Tip 2: Deel je koelkast slim in

Voor een korte vakantie van een week tot tien dagen kun je de koelkast aan laten staan, maar zorg ervoor dat je alle bederfelijke etenswaren en producten die bijna over de datum zijn weggooit. Ga je langer dan een maand weg? Dan is het verstandig om de koelkast helemaal leeg te maken.

Bewaar groente en fruit in de groentelade. Deze lade is minder koud en vochtig, wat helpt om uitdroging en koudebederf te voorkomen.

Hoe deel je jouw koelkast het beste in?
Koelkast indelen

Tip 3: Let op de datum

Zet producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan in de koelkast. Producten hebben vaak een TGT (te gebruiken tot) of THT (ten minste houdbaar tot) datum. Gebruik producten met een TGT-datum voor deze datum en producten met een THT-datum kunnen vaak nog iets langer mee.

Datum controleren

Tip 4: Laat Restjes Afkoelen

Laat restjes buiten de koelkast eerst helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Dit voorkomt dat de temperatuur in de koelkast stijgt en andere producten beïnvloedt.

Kliekjes laten afkoelen

Tip 5: Maak regelmatig je koelkast schoon

Maak je koelkast regelmatig schoon om bacteriën en schimmels te verwijderen. Dit helpt om je boodschappen langer vers te houden en voorkomt nare geurtjes.

Hoe maak je een koelkast schoon?
Koelkast schoonmaken