5 tips voor een stinkende koelkast

Koelkast geur verwijderen in 5 stappen

Het is een vervelende ervaring wanneer je de koelkast opent en een onaangename geur ruikt. Je hebt last van een stinkende koelkast. Een koelkast is immers bedoeld als een schone en frisse opslagplaats voor je verse boodschappen. Gelukkig zijn er manieren om de vieze geur uit de koelkast te verwijderen en ervoor te zorgen dat hij weer fris en neutraal ruikt. In dit artikel delen we vijf tips die je kunt toepassen om een onaangename geur in je koelkast te bestrijden.

Tip 1: controleer je boodschappen

Verlopen of bedorven boodschappen zijn een van de belangrijkste oorzaken van een stinkende koelkast. Wanneer voedsel niet op de juiste manier wordt opgeslagen of te lang blijft liggen, kan het gaan rotten en een nare geur afgeven. Het is daarom van groot belang om regelmatig je koelkast na te kijken en verlopen boodschappen te herkennen en weg te gooien.

Hoe herken je verlopen of bedorven boodschappen? Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking en let op tekenen van bederf, zoals verkleuring, schimmel of een zure geur. Als je twijfelt over de versheid van een product, is het beter om het weg te gooien.

Tip 2: maak de koelkast regelmatig schoon

Een schone koelkast is essentieel om nare geurtjes te voorkomen. Het is daarom belangrijk om de koelkast regelmatig schoon te maken, bij voorkeur eens per maand. Door dit bij te houden voorkom je dat vuil zich ophoopt en bacteriën zich kunnen verspreiden.

Om de koelkast effectief schoon te maken, kun je het beste alle inhoud uit de koelkast halen en deze tijdelijk elders bewaren. Verwijder vervolgens alle planken, lades en andere losse onderdelen en was deze af met een sopje van warm water en afwasmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de koelkast beschadigen en geurtjes absorberen.

Maak ook de binnenkant van de koelkast schoon met het sopje en vergeet niet om de deurrubbers en de buitenkant van de koelkast mee te nemen. Droog alle onderdelen goed af voordat je ze terugplaatst in de koelkast, anders loop je het risico dat je nog steeds een stinkende koelkast hebt.

Tip 3: gebruik koffie of thee in een stinkende koelkast

Als je geen boodschappen hebt die over de houdbaarheidsdatum zijn en je hebt je koelkast al schoongemaakt, dan kun je overwegen om koffie of thee in je koelkast te leggen. Gemalen koffie, koffiepads of droge theezakjes absorberen namelijk geurtjes. Je kunt ook een bakje met soda of een opengesneden citroen gebruiken om de geurtjes te verminderen. Zorg ervoor dat je de citroen weggooit zodra deze uitdroogt.

Tip 4: gebruik luchtdichte afsluitbare bakjes

Een van de belangrijkste oorzaken van een stinkende koelkast is de verspreiding van geuren door voedsel. Gelukkig kun je dit gemakkelijk voorkomen door luchtdichte afsluitbare bakjes of containers te gebruiken. Dit helpt niet alleen om geuren te verminderen, maar houdt ook je boodschappen langer vers.

Er zijn verschillende soorten bakjes geschikt voor de koelkast, zoals plastic bakjes, glazen potten en siliconen zakjes. Zorg ervoor dat de container die je gebruikt luchtdicht afsluit om te voorkomen dat geuren zich verspreiden.

Het is ook belangrijk om voedsel in de juiste container op te bergen. Bewaar bijvoorbeeld uien en knoflook apart van andere producten, omdat deze geuren kunnen afgeven. Door op de juiste manier op te bergen, blijft je koelkast langer fris en voorkom je nare geuren.

Tip 5: gebruik een natuurlijke geurverfrisser in de koelkast

Het gebruik van natuurlijke geurverfrissers in de koelkast is een milieuvriendelijke manier om een stinkende koelkast te verminderen. Er zijn verschillende soorten natuurlijke geurverfrissers geschikt voor gebruik in de koelkast, zoals gedroogde kruiden, lavendelzakjes en citrusvruchten. Je kunt ook zelf een natuurlijke geurverfrisser maken door bijvoorbeeld azijn en water te mengen en dit in een sprayflesje te doen.

Het is wel belangrijk om de geurverfrisser regelmatig te vervangen. Kruiden en citrusvruchten verliezen na verloop van tijd hun geur, en lavendelzakjes kunnen uitdrogen. Een handige tip is om de zakjes of kruiden eerst in de vriezer te leggen voordat je ze in de koelkast plaatst. Dit verlengt de levensduur van de geurverfrisser.