Wat betekent het energielabel van je koelkast?

Ben je benieuwd naar de betekenis van het energielabel op je koelkast? Wil je weten welke onderdelen er op het energielabel vermeld staan en wat ze inhouden? In dit artikel zullen we de verschillende onderdelen van het energielabel van een koelkast in detail bespreken. We zullen je laten zien hoe je het energielabel kunt begrijpen en hoe het je kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij het kopen van een nieuwe koelkast. Lees verder om alles te weten te komen over het energielabel van je koelkast!

Hoe ziet het koelkast energielabel eruit?

Op het energielabel van een koelkast staan verschillende onderdelen die belangrijke informatie bieden over de energie-efficiëntie en andere kenmerken van het apparaat:

 • QR-code
 • Energieklasse
 • Energieverbruik
 • Inhoud vriesgedeelte
 • Inhoud koelgedeelte
 • Geluidsniveau

Laten we elk onderdeel nader bekijken.

QR-code

Rechtsboven op het energielabel vind je een QR-code. Door deze code te scannen met je telefoon, kun je toegang krijgen tot de Europese database waarin alle eigenschappen van de koelkast zijn opgenomen. Dit geeft je gedetailleerde informatie over het apparaat.

Energieklasse

De energieklasse wordt weergegeven op het energielabel en geeft de energie-efficiëntie van de koelkast aan. De klassen variëren van A tot en met G, waarbij A de meest energiezuinige klasse is. Hoe dichter de koelkast bij klasse A komt, hoe beter het apparaat is voor het milieu en hoe minder energiekosten je per jaar zult hebben. Als de koelkast een energieklasse van F of lager heeft, is deze niet energiezuinig.

blank

Energieverbruik

Het energieverbruik van de koelkast wordt ook weergegeven op het energielabel, meestal in kilowattuur (kWh) per jaar. Dit geeft aan hoeveel energie de koelkast per jaar verbruikt. Door het energieverbruik te vermenigvuldigen met de energieprijs per kWh, kun je een schatting maken van de jaarlijkse energiekosten van de koelkast.

blank

Inhoud vriesgedeelte

Als de koelkast een vriesgedeelte heeft, wordt op het energielabel ook de netto inhoud hiervan vermeld. Deze inhoud geeft aan hoeveel etenswaren je in het vriesgedeelte kunt bewaren. Er worden meestal verschillende capaciteiten aanbevolen op basis van het aantal personen in het huishouden.

blank

Inhoud koelgedeelte

Naast het vriesgedeelte wordt ook de netto inhoud van het koelgedeelte vermeld op het energielabel. Dit geeft aan hoeveel boodschappen je kunt opslaan in het koelgedeelte. Ook hier worden vaak aanbevelingen gedaan op basis van het aantal personen in het huishouden.

blank

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de koelkast wordt ook vermeld op het energielabel. Dit geeft aan hoeveel geluid de koelkast produceert tijdens het gebruik. Een lager geluidsniveau wordt over het algemeen als gunstiger beschouwd, vooral als de koelkast zich in een ruimte bevindt waarin je veel tijd doorbrengt.

blank

Het belang van het energielabel

Nu je bekend bent met de verschillende onderdelen van het energielabel van een koelkast, is het belangrijk om te begrijpen waarom het energielabel zo belangrijk is. Het energielabel biedt waardevolle informatie die je helpt om een geïnformeerde keuze te maken bij het kopen van een nieuwe koelkast. Door te kiezen voor een energiezuinige koelkast kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst door het verminderen van je ecologische voetafdruk.

blank

Het maken van een weloverwogen keuze

Bij het kopen van een nieuwe koelkast is het energielabel een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het stelt je in staat om de energie-efficiëntie van verschillende modellen te vergelijken en te kiezen voor een koelkast die past bij jouw behoeften en budget. Door te kiezen voor een koelkast met een hogere energieklasse en een lager energieverbruik, kun je op de lange termijn aanzienlijke besparingen realiseren.

blank

Tips voor energiebesparing

Naast het kiezen voor een energiezuinige koelkast, zijn er ook andere manieren waarop je energie kunt besparen bij het gebruik ervan. Hier zijn enkele praktische tips:

 1. Plaats je koelkast op een koele plek, weg van direct zonlicht en warmtebronnen zoals ovens en radiatoren.
 2. Houd de deur van de koelkast zo kort mogelijk open en sluit hem goed af om onnodig energieverlies te voorkomen.
 3. Ontdooi regelmatig je koelkast en vriezer om ijsvorming te verminderen, wat het energieverbruik kan verhogen.
 4. Vul je koelkast en vriezer niet te vol, omdat dit de luchtcirculatie kan belemmeren en het energieverbruik kan verhogen.
 5. Controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast en zorg ervoor dat deze op de aanbevolen instelling staat. Een te lage temperatuur kan leiden tot onnodig energieverbruik.
Waar op letten bij een energiezuinige koelvriescombinatie

Veelgestelde vragen

Wat betekent de energieklasse op het energielabel?

De energieklasse op het energielabel van een koelkast geeft de energie-efficiëntie van het apparaat aan. Het varieert van klasse A tot en met G, waarbij A de meest energiezuinige klasse is. Hoe dichter de koelkast bij klasse A komt, hoe beter het is voor het milieu en hoe lager de jaarlijkse energiekosten zullen zijn.

Hoe kan ik het energieverbruik van mijn koelkast berekenen?

Het energieverbruik van een koelkast wordt meestal weergegeven in kilowattuur (kWh) per jaar op het energielabel. Om een schatting te maken van de jaarlijkse energiekosten, kun je het energieverbruik vermenigvuldigen met de energieprijs per kWh. Dit geeft je een idee van hoeveel je kunt verwachten te betalen voor het gebruik van de koelkast gedurende een jaar.

Wat is de betekenis van de inhoud van het vries- en koelgedeelte op het energielabel?

Op het energielabel staat de netto inhoud van zowel het vriesgedeelte als het koelgedeelte van de koelkast vermeld. Dit geeft aan hoeveel etenswaren je kunt bewaren in elk gedeelte. De aanbevolen capaciteit varieert meestal op basis van het aantal personen in het huishouden. Het is handig om rekening te houden met de benodigde ruimte voor jouw specifieke behoeften.

Moet ik me zorgen maken over het geluidsniveau van mijn koelkast?

Het geluidsniveau van een koelkast wordt ook vermeld op het energielabel. Hoewel dit voor sommige mensen een belangrijke factor kan zijn, is het geluidsniveau over het algemeen laag en heeft het meestal geen invloed op het dagelijkse gebruik van de koelkast. Als je echter gevoelig bent voor geluid of de koelkast zich in een ruimte bevindt waarin je veel tijd doorbrengt, kun je letten op een lager geluidsniveau.

Zijn er andere factoren waar ik op moet letten bij het kiezen van een energiezuinige koelkast?

Naast het energielabel zijn er andere factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een energiezuinige koelkast. Let bijvoorbeeld op de indeling van de koelkast, de aanwezigheid van energiebesparende functies zoals een vakantiemodus en de algemene kwaliteit en duurzaamheid van het apparaat. Het kan ook nuttig zijn om reviews en ervaringen van andere gebruikers te raadplegen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Moet ik mijn oude koelkast vervangen door een energiezuiniger model?

Als je een oude koelkast hebt die veel energie verbruikt, kan het vervangen ervan door een energiezuiniger model aanzienlijke energiebesparingen opleveren op de lange termijn. Nieuwere koelkasten zijn over het algemeen efficiënter en hebben geavanceerdere technologieën om energieverbruik te verminderen. Het kan lonend zijn om de kosten en baten van het vervangen van je oude koelkast te evalueren, vooral als deze al langere tijd in gebruik is.

Veelgestelde vragen faq