8 tips wanneer je dispenser van je koelkast niet werkt

8 tips wanneer je dispenser van je koelkast niet werkt

Geeft je dispenser geen water of ijs? Dit kan komen door verschillende oorzaken. Misschien is de dispenser verkeerd geïnstalleerd, of zit er lucht in de waterleiding. Met deze 8 simpele tips zorg je dat je koelkastdispenser snel weer werkt.

Dispenser probleem opgelost met deze tips

Los de problemen met je koelkast dispenser eenvoudig op met deze stappen:

  • Tip 1: Wacht een aantal uur
  • Tip 2: Installeer de dispenser goed
  • Tip 3: Pas op voor het kinderslot
  • Tip 4: Check de waterleidingen
  • Tip 5: Lucht uit de leidingen halen
  • Tip 6: Let op de temperatuur
  • Tip 7: Vul het reservoir bij
  • Tip 8: IJsdispenser checken
Zilver grijze koelkast met dispenser

Tip 1: Wacht een aantal uur

Heb je net een nieuwe koelkast? Dan moet je even wachten. De koelkast heeft tijd nodig om koud te worden. Pas daarna werkt de dispenser goed. Geef je koelkast dus een paar uur de tijd. Daarna kun je lekker koel water tappen.

Vrouw controleert de datums van het eten in de koelkast

Tip 2: Installeer de dispenser goed

Een goede installatie is belangrijk. Kijk in de handleiding hoe het moet. Let goed op de aansluitingen en het waterfilter. Zitten ze goed vast? Is het filter misschien verstopt? Vervang het dan. Met een goed geïnstalleerde dispenser heb je snel weer water.

Man vervangt het waterfilter

Tip 3: Pas op voor het kinderslot

Veel koelkasten hebben een kinderslot. Dat is handig, maar soms ook lastig. Als het slot aan staat, komt er geen water uit. Kijk in de handleiding hoe je het slot uitzet. Zo voorkom je dat je kinderen per ongeluk de keuken onder water zetten.

Vrouw haalt kinderslot van de koelkast af

Tip 4: Check de waterleidingen

De waterleiding is de levensader van je dispenser. Kijk of de leiding goed vastzit. Zorg dat hij niet geknikt of platgedrukt is. Staat de waterkraan wel open? Als de kraan het niet doet, bel dan een loodgieter. Die lost het probleem snel op.

Man controleert de waterleiding en draait deze goed aan

Tip 5: Lucht uit de leidingen halen

Soms zit er lucht in de leidingen. Dat gebeurt vaak bij een nieuwe koelkast. Of als je het filter hebt vervangen. Zet een emmer onder de dispenser. Druk de knop steeds 5 seconden in. Herhaal dit tot er water komt. Laat dan 3 liter doorlopen. Zo haal je alle lucht eruit.

Vrouw ontlucht de koelkast

Tip 6: Let op de temperatuur

De dispenser zit in je koelkast. Daarom moet het daar koel zijn. Is het te warm of te koud? Dan werkt de dispenser niet goed. Check de temperatuur in je koelkast. In de handleiding staat wat de beste temperatuur is. Stel die in en je dispenser doet het weer.

Man stelt de temperatuur van de koelkast in

Tip 7: Vul het reservoir bij

Sommige koelkasten hebben een los waterreservoir. Dat moet je zelf vullen. Kijk of er genoeg water in zit. Is het leeg? Vul het dan bij. Zo heb je altijd genoeg water voor je dispenser. Handig als je geen vaste wateraansluiting hebt.

Hervulbaar waterreservoir van de koelkast

Tip 8: IJsdispenser checken

Wil je ijsblokjes, maar komen ze er niet uit? Kijk dan of er ijsblokjes vastzitten. Soms duurt het even voordat de ijsmaker weer werkt. Zeker als je hem lang niet hebt gebruikt. Wacht tot de koelkast koud genoeg is. Dan maakt hij vanzelf weer nieuwe ijsblokjes.

Ijsblokjes in de dispenser van de koelkast

Conclusie

Met deze tips los je de meeste problemen zelf op. Werkt je dispenser nog steeds niet? Neem dan contact op met de leverancier. Er is namelijk mogelijk een onderdeel kapot. Zij helpen je graag verder. Zo heb je snel weer lekker koud water of verse ijsblokjes uit je koelkast.