Welk formaat koelkast?

Welk formaat koelkast past in je huis?

In deze tijd waarin we steeds meer thuis eten en drinken, is een koelkast een onmisbaar apparaat in onze keukens. Maar het is belangrijk om de juiste maat koelkast te kiezen die past bij je behoeften en beschikbare ruimte. In dit artikel gaan we je helpen bij het bepalen van de grootte van je koelkast en het opmeten van de afmetingen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. We behandelen ook belangrijke overwegingen bij het kopen van een koelkast en geven advies over het vinden van een model dat past bij uw budget en levensstijl. Lees verder voor een stapsgewijze handleiding over het kiezen van de juiste maat koelkast en het opmeten van de afmetingen.

Stap 1: houd rekening met de beschikbare ruimte

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe koelkast, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je keuken of andere ruimte waarin je de koelkast wilt plaatsen. Om het juiste formaat koelkast te kiezen, kun je het beste de beschikbare ruimte opmeten. Meet hierbij de breedte, hoogte en diepte op waar de koelkast zal komen te staan. Het is echter belangrijk om de afmetingen ruim in te schatten, omdat er ook extra ruimte nodig is voor ventilatie rondom de koelkast. Houd aan beide zijkanten ongeveer 5 centimeter vrij en voor de achterkant tussen de 5 en 10 centimeter. Zorg ook dat de koelkastdeur ruimte heeft om volledig te kunnen openen.

Stap 2: bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt

Bij het kiezen van de juiste grootte voor je koelkast is het belangrijk om te kijken naar je boodschappengewoonten. Hoeveel boodschappen koopt en gebruikt jouw huishouden? Maak je voornamelijk gebruik van diepvries- of verse producten? Het in kaart brengen van jouw gemiddelde boodschappenpatroon kan je helpen bepalen hoeveel en welk type opslagruimte je nodig hebt.

  • Gezinsgrootte: De grootte van je huishouden is de meest voor de hand liggende factor die grotendeels bepaalt hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor al je boodschappen.
  • Boodschappengewoonten: Boodschappengewoonten bepalen de benodigde opslagruimte, bijvoorbeeld als je vaak bezoek hebt en extra ruimte nodig hebt om wat wijntjes en bier te koelen.
  • Diepvries-/ versproducten: Houd ook rekening met de hoeveelheid diepvries- en verse producten die je regelmatig koopt. Afhankelijk van de bereidingswijze en de ingrediënten die je gebruikt, kan je een ander formaat koel- of vriesgedeelte nodig hebben.

Stap 3: meet de toegang

Als laatste is het belangrijk om ook rekening te houden met de toegang tot je huis. Het kan namelijk voorkomen dat de koelkast niet door de voordeur, lift of gang past. Vooral bij grotere koelkasten, zoals Amerikaanse koelkasten kan dit nog wel eens het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het verstandig om van tevoren te bepalen welke route de koelkast moet afleggen om op de juiste plaats te komen. Zo voorkom je dat je de koelkast moet retourneren en eventuele extra kosten moet maken.

Welke formaten koelkasten zijn er?

Amerikaanse koelkast

Voor gezinnen met vier of meer leden kan een Amerikaanse koelkast handig zijn, omdat ze vaak meer boodschappen tegelijkertijd nodig hebben en een grote verscheidenheid aan producten bewaren. De grootte van de koelkast is belangrijk, omdat deze moet passen bij de behoeften van het gezin. Amerikaanse en Franse koelkasten zijn modellen die in de hogere prijscategorie vallen en over het algemeen groter zijn dan standaard modellen. Dit type heeft meestal een inhoud van minimaal 600 liter en zijn minstens 90 cm breed, waardoor er meer ruimte is om boodschappen op te slaan.

Koel-vriescombinatie

Koel-vriescombinaties zijn geschikt voor verschillende huishoudens, zoals singles, koppels of gezinnen met een kleine keuken. Er zijn verschillende soorten koel-vriescombinaties beschikbaar, waarbij je kunt kiezen om het vriesgedeelte bovenin of onderin te hebben. Een koel-vriescombinatie met een doorgaans een maximale capaciteit van 475 liter. Het is belangrijk om de behoeften van je huishouden en de beschikbare ruimte in de keuken te overwegen bij het kiezen van de juiste koel-vriescombinatie.

Tafelmodel koelkast

Voor huishoudens met één of twee personen, of voor gezinnen met beperkte ruimte in de keuken, kan een tafelmodel koelkast een goede keuze zijn. Deze koelkasten zijn kleiner en nemen minder ruimte in beslag dan standaard koelkasten en zijn daarom handiger voor kleine huishoudens. Tafelmodel koelkasten hebben meestal een inhoud van 100 tot 200 liter. Ze zijn vaak voorzien van vriesvakken met een capaciteit van ongeveer 15 tot 20 liter, wat genoeg ruimte biedt om een kleine hoeveelheid diepvriesproducten op te slaan.

Veelgestelde vragen

Hoe bepaal ik welke grootte koelkast ik nodig heb?

Om de juiste grootte koelkast te bepalen, moet je de beschikbare ruimte in je keuken of andere ruimte waarin je de koelkast wilt plaatsen opmeten. Meet de breedte, hoogte en diepte van de beschikbare ruimte en houd daarbij rekening met de extra ruimte die nodig is voor ventilatie.

Wat is de standaard maat voor een koelkast?

Er is geen standaard maat voor koelkasten, omdat ze in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn. Er zijn echter wel veelvoorkomende maten die als standaard beschouwd kunnen worden, zoals 60 cm breed, 170-180 cm hoog en 60-65 cm diep voor een vrijstaande koelkast.

Hoe meet ik de beschikbare ruimte in mijn keuken voor een koelkast?

Meet de breedte, hoogte en diepte van de beschikbare ruimte waarin je de koelkast wilt plaatsen. Zorg ervoor dat je ook rekening houdt met extra ruimte voor ventilatie en deur- en gangbreedte.

Waar moet ik op letten bij het meten van de ruimte voor een koelkast?

Let op de breedte, hoogte en diepte van de beschikbare ruimte en zorg ervoor dat je ook rekening houdt met extra ruimte voor ventilatie en deur- en gangbreedte.

Hoeveel ruimte heb ik nodig rondom de koelkast?

Houd aan beide zijkanten van de koelkast ongeveer 5 centimeter vrij en voor de achterkant tussen de 5 en 10 centimeter.

Wat moet ik doen als de koelkast niet door mijn deur past?

Bepaal van tevoren de route die de koelkast moet afleggen om op de juiste plaats te komen. Als de koelkast niet door de deur, lift of gang past, overweeg dan een kleinere koelkast of zoek een alternatieve route om de koelkast binnen te krijgen.

Wat is de beste plaatsing van een koelkast in mijn keuken?

De beste plaatsing van een koelkast is op een koele en droge plek, uit de buurt van direct zonlicht

Veelgestelde vragen faq